Binnen de teelten hebben we veel te maken met ziekten en plagen. Dit proberen we bij ’t Bleekerven zoveel mogelijk tegen te gaan met biologisch bestrijdingsmiddelen.

Zo hangen we iedere teelt meerdere keren biologie van Koppert uit. Dit zijn zakjes en strips die aan de plant gehangen worden. In deze zakjes zitten bijvoorbeeld mijten die vervolgens een populatie in de kas opbouwen om bijvoorbeeld spint te bestrijden. Ook wordt gebruik gemaakt van strips waar eitjes van de Encarsia sluipwesp op zitten. Deze sluipwesp bestrijd de witte vlieg.

De laatste jaren merken we dat biologie en een goede planning van het uithangen van biologie steeds belangrijker wordt. Dit komt omdat er steeds meer niet-biologische middelen uit het pakket verdwijnen. Om alles onder controle te houden is biologie dus erg belangrijk.

Echter kan het in de natuur ook wel eens voorkomen dat een bepaalde plaag harder gaat dan de natuurlijke vijand bij kan houden met bestrijden. De plant heeft dan een medicijn nodig. Je kunt dit vergelijken met een mens die ook ooit uit evenwicht is. De mens neemt dan ook medicijnen om het evenwicht te herstellen. Bij een plant zullen de “medicijnen” dan zeer zorgvuldig worden toegepast zodat de biologie intact blijft. Geïntegreerde gewasbescherming heet dat. Vanuit de certificeringen wordt hier ook veel aandacht aan geschonken.

Vanuit ’t Bleekerven proberen we dus voor 100% biologisch te gaan, echter is dit niet altijd haalbaar, want vergeet niet: De plant, het zijn net mensen!