Sinds 2007/2008 beschikt ’t Bleekerven over 3 WKK’s. Met deze WKK’s zorgen we voor het zelf opwekken van elektra, warmte en CO2.

Bij een WKK (warmtekrachtkoppeling) wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd. Dit gebeurd met behulp van een motor op één brandstof. Dit kan zijn een fossiele brandstof (stookolie of aardgas) of een hernieuwbare brandstof (biogas of biomassa). Binnen ’t Bleekerven maken we gebruik van 3 WKK’s op aardgas. De WKK’s zijn allen voorzien van een rookgasreiniger.

De WKK’s produceren in verhouding 50/50 elektra en warmte. De warmte wordt buiten in de grote buffertanks opgeslagen. Als er in de kassen meer warmte nodig is, zal deze “thermoskan” eerst leeg worden getrokken voordat er over geschakeld wordt naar de ketels. De elektra die de WKK’s opwekken leveren we terug aan het net. Uiteraard halen we er eerst zelf de benodigde elektriciteit vanaf.

Doordat de WKK op aardgas draait komt er uit de verbranding CO2 vrij. Deze wordt gezuiverd door de rookgasreiniger en kan deze CO2 als meststof naar de planten gedoseerd worden. De CO2 is één van de meststoffen die de plant nodig heeft voor de fotosynthese (in combinatie met licht en zuurstof). Zo is de WKK een erg energievriendelijke machine. Alle producten die de WKK namelijk produceert worden gebruikt. Door het gebruik van de WKK wordt het product dat we produceren dus een stuk milieuvriendelijker.

Op jaarbasis kunnen we ongeveer 80% van de warmtebehoefte van de plant maken met de WKK. De overige warmte maken we nog via de ketel. Dit proberen we echter voor zover mogelijk is, te beperken. De CO2 die we nodig hebben voor de groei van de plant komt voor 100% van de WKK af.

Enkele cijfers en weetjes over de WKK:
– Een WKK produceert 4500 draaiuren per jaar warmte.
– Deze warmte is voldoende om 400 woonhuizen één jaar van warmte te voorzien (2500 m3
aardgas/huis).
– De elektra die vrijkomt per WKK is goed voor 900 huishoudens (uitgaande van 3500 Kwh/jaar).
– Het verbruik van één WKK is 440 m3 aardgas per uur.