Bij ’t Bleekerven is de herfsttomaat sinds een aantal jaar niet meer weg te denken uit het teeltschema. Dit omdat de tomaat een erg rustige teelt is buiten het seizoen en er voor zorgt dat het bedrijf als het waren natuurlijk gereinigd wordt. Dit komt omdat de tomaat niet gevoelig is voor vele plagen en virussen waar de komkommerplanten wel gevoelig zijn. We merken binnen het bedrijf dat sinds de intrede van de herfsttomaat, we veel minder last hebben van virussen in de komkommerteelt.

De teelt begint vaak midden september met het planten van de jonge tomatenplanten. Deze zijn dan, net als die van de komkommer, +-40 cm groot. Ook worden deze door Rob van Vegchel en Plantise geleverd. Als ze op het steenwol substraat geplant worden, zijn de eerste twee trossen vaak al te zien.

Na het planten moeten de jonge tomatenplanten snel vastgezet worden. Deze handeling voeren we uit door een jute touw “losjes” vast te knopen aan de planten, boven de eerste tros. Vervolgens leiden we de plant door middel van indraaien verder omhoog. Tijdens het indraaien zorgen de medewerkers er ook voor dat de dieven, die in ieder oksel van de plant groeien, verwijderd worden.

Voor een herfstteelt wordt er vaak gekozen voor een 4- of 5-trossenteelt. Dit betekend dat nadat deze trossen aangemaakt zijn, de kop, het groeipunt van de plant, eruit gaat. Alle trossen moeten behandeld worden. Dit gebeurd aan de hand van twee verschillende handelingen. De eerste handeling is tros snoeien. Bij deze handeling wordt de tros op het gewenste aantal tomaten gezet, dit is afhankelijk van het snoeipatroon (6-6-6-6 bijvoorbeeld, dit betekend dat de plant bestaat uit 4 planten van 6 tomaten). Nadat de snoeironde is afgerond, wordt er begonnen met een ronde troshaken. Doormiddel van plastic haakjes wordt de tros gehaakt en bevestigd aan het jute touw (die rondom de plant gedraaid wordt). In principe worden alle trossen, op de eerste tros na, gehaakt. Dit wordt gedaan omdat de stengels van deze trossen niet sterk zat zijn en daardoor kunnen gaan knikken. Mocht een tros knikken dan is dat erg nadelig voor de groei van de tros.

In de tomaten teelt wordt gebruik gemaakt van hommelkasten. Hierdoor kan de natuurlijke bestuiving in de kas plaatsvinden. Zonder bestuiving namelijk geen tomaten. Na een aantal dagen worden de hommelkasten op een aantal centrale plekken in de afdelingen uitgezet. Dit wordt gedaan omdat de bloemen van de tomatentrossen bestoven moeten worden door de hommels. Zonder de bestuiving van de hommels zou de tros zich ook niet verder ontwikkelen.

Net als de komkommers worden de tomaten ook afgezet naar Belorta. Dit gebeurd vaak door ze in de standaarddoos af te wegen van 5 kg. Ook zijn we binnen ’t Bleekerven flexibel om in andere verpakkingen en met een andere inhoud te draaien. Mocht u interesse hebben in ons product? Neem dan contact op via afzet@bleekerven.nl. Dagelijks gaat er een vrachtwagen naar de veiling om de tomaten daar af te leveren. Hiermee leveren we iedere dag vers product aan.